top of page
Search

Çocuklar Kod Yazmayla Tanışıyor






Dünyanın en geniş kitlesel eğitim etkinliği olan “Hour of Code” (Kodlama Saati) kampanyası Türkiye’de bu yıl ilk kez yapıldı.

Dünyada 5-12 yaş aralığındaki çocuklara kod yazma hevesi aşılamayı amaçlayan, Başkan Obama, Bill Gates, Mark Zuckerberg, Shakira ve daha birçok ünlü ismin desteklediği “Hour of Code” girişimi, Türkiye’nin pek çok ilinde eş zamanlı olarak, 8-13 Aralık tarihleri arasında Microsoft desteğiyle hayata geçirildi.






Hour of Code projesiyle, geçtiğimiz yıl ilk aşamada yalnızca ABD sınırları içinde 10 milyon kişiye ulaşmak hedefleniyordu. Ancak proje hızla yayıldı ve 75 ülkede 40 milyon öğrenciyi ilk kod yazma deneyimiyle tanıştırdı. Sadece 5 gün içinde 15 milyon kullanıcıya ulaşan bu dev proje, dünyada bu kadar çok sayıda kullanıcıya en kısa sürede ulaşan girişim olarak da adını tarihe yazdırdı.

Kod yazılımı için özel olarak tasarlanmış oyunlarla desteklenen eğitimlerde, çocuklar oyun oynayarak hem eğleniyorlar, hem de kod yazmayı öğreniyorlar.


Microsoft, küresel ölçekte kamu ve eğitim kurumlarının büyük destek verdiği bu projeyle 2015 yılında 100 milyon öğrenciye ilk kodlarını yazdırmayı hedefliyor. Böylece inovasyona dayalı fikirlerini hayata geçirmeleri için ilk adımı atmalarına yardımcı oluyor.

Teknoloji odaklı eğitim, genç neslin geleceği için önemli fırsatlar barındırıyor. Örneğin günümüzdeki mevcut işlerin yüzde 50’den fazlası bir seviyeye kadar teknolojik yeteneğe sahip olmayı gerektiriyor. Uzmanlara göre bu oran önümüzdeki 10 yılda yüzde 77’ye çıkacak. Bir diğer araştırma da bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanında eğitim gören kızların diğer disiplinlerde eğitim alanlara göre yüzde 33 daha fazla kazandığını gösteriyor.

bottom of page